Vrijwel iedereen die wat over een andere persoon weet Google zijn of haar naam. Google heeft ervoor gezorgd dat informatie over individuen gemakkelijk toegankelijk is voor het publiek. Eerder lieten we je al zien hoe je zelf je naam uit de zoekresultaten van Google kunt halen. Maar waarom wil Google soms jouw naam niet uit de zoekresultaten verwijderen. En waar moet je op letten als je een verwijderingsverzoek doet bij Google?
Het recht op informatie en vrijheid van meningsuiting:
Google heeft de taak om informatie toegankelijk te maken voor het publiek. Google wil voorkomen dat ze een poortwachter worden die bepaalt welke informatie wel of niet beschikbaar is voor het publiek. Dit is de reden dat standaard vrijwel alle informatie getoond wordt (op evident onrechtmatige informatie na) in Google. Dit gaat vaak tegen de wens in om bijvoorbeeld een naam te verwijderen uit de zoekresultaten. Google moet hierbij balanceren tussen het recht op privacy van individuen en het recht op informatie en de vrijheid van meningsuiting van het publiek.
- Publiek belang en relevantie:
Google verwijdert regelmatig informatie als deze onjuist, verouderd, schadelijk of onnodig is. informatie wordt niet echter verwijderd als deze nog steeds relevant is voor het publiek belang. Google laat bijvoorbeeld vaak informatie in de zoekresultaten staan als het gaat om een publieke gebeurtenis (denk aan een artikel in een landelijk dag- of nieuwsblad), of indien je publiekelijk bekend persoon bent, of wanneer je zelf de media op hebt gezocht.
- Verwijderingsverzoeken moeten voldoen aan bepaalde criteria:
Google hanteert specifieke richtlijnen voor het verwijderen van informatie uit zoekresultaten. Deze zijn opgesteld aan de hand van jurisprudentie en wetgeving zoals bijvoorbeeld het Costeja arrest. Het verzoek moet aantonen dat de informatie ofwel; foutief, onrechtmatig, schadelijk, irrelevant of verouderd (niet langer relevant) is. Daarnaast zijn er soms juridische stappen nodig om bepaalde inhoud te laten verwijderen, zoals bij schending van auteursrechten of inbreuk op privacy. Google is hier redelijk strikt in en vraagt ook regelmatig om bewijsstukken up te loaden om jouw verzoek te onderbouwen.
Technische uitdagingen:
Het verwijderen van informatie uit zoekresultaten is technisch vaak lastig. Zodra iets op internet is gepubliceerd, verspreid het zich naar verschillende websites en databases. Denk bijvoorbeeld aan de Wayback machine die alle pagina’s die ooit op internet bestonden opslaat. Zelfs als Google de informatie uit de zoekresultaten verwijdert, betekent dit niet dat het volledig van het internet is verdwenen.
Internationale wetgeving en jurisdictie:
Google is wereldwijd actief en moet zich houden aan de wetten en regelgeving van verschillende landen. Niet in ieder land is de privacywetgeving hetzelfde. Wat als onrechtmatig wordt beschouwd in één land, kan als legitieme informatie in een ander land worden gezien. Dit zorgt ervoor dat de zoekresultaten in bijvoorbeeld Google Search Nederland er anders uitzien dan de Amerikaanse versie van Google Search. Hier kun je in sommige gevallen je voordeel mee doen, maar zorgt helaas ook vaak voor verwarring onder gebruikers.
Conclusie
Hoewel het verwijderen van informatie uit de zoekresultaten van Google soms ingewikkeld kan zijn, is het zeker niet onmogelijk. Als je graag bepaalde informatie wilt laten verwijderen, is het belangrijk om duidelijk aan te geven waarom informatie bijvoorbeeld onrechtmatig, onjuist, niet relevant of heel erg schadelijk is voor jou. Werkt Google niet mee, dan zijn er gelukkig nog andere mogelijkheden die ervoor kunnen zorgen dat jouw naam niet meer terug te vinden is in de zoekresultaten van Google.